naprawa palników
k zaawansowanym stopniu zniszczyliśmy naturę? Jak się okazuje, z roku na rok pojawia się coraz więcej propozycji co do możliwości ogrzewania pomieszczeń w bardzo ekologiczny sposób, w minimalnym stopniu szkodzącym środowisku naturalnemu. Dobrym przykładem jest pod tym względem kocioł olejowy, który emituje do atmosfery o wiele mniej zanieczyszczeń niż tradycyjny kocioł węglowy. Być może w przyszłości więc będziemy świadkami prawdziwego przełomu w tej dziedzinie. Piec olejowy ? dlaczego warto wybrać? Piece olejowe są bardzo popularne. Coraz częściej możemy bowiem spotkać się z opinią, że inwestycja w taki kocioł jest bardzo opłacalna. Co o tym świadczy? Przede wszystkim, olbrzymią zaletą takiego rozwiązania jest fakt, że kocioł bezolejowy nie wymaga obsługi. Na pewno warto zainteresować się takim rodzajem ogrzewania, jeśli poszukujemy źródła ciepła, do którego nie będzie potrzebna obsługa. Jest to zupełnie zautomatyzowane rozwiązanie. Bardzo istotny jest także fakt, że ta technologia pozwala na ogrzewanie w bardzo ekologiczny sposób ? na ogół ilość emitowanych do atmosfery zanieczyszczeń przy ogrzewaniu piecem olejowym jest bardzo mała, wręcz nikła. Ogrzewanie tradycyjne - piec węglowyPiec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ: wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach), wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania, po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun. Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe
k zaawansowanym stopniu zniszczyliśmy naturę? Jak się okazuje, z roku na rok pojawia się coraz więcej propozycji co do możliwości ogrzewania pomieszczeń w bardzo ekologiczny sposób, w minimalnym stopniu szkodzącym środowisku naturalnemu. Dobrym przykładem jest pod tym względem kocioł olejowy, który emituje do atmosfery o wiele mniej zanieczyszczeń niż tradycyjny kocioł węglowy. Być może w przyszłości więc będziemy świadkami prawdziwego przełomu w tej dziedzinie. Piec olejowy ? dlaczego warto wybrać? Piece olejowe są bardzo popularne. Coraz częściej możemy bowiem spotkać się z opinią, że inwestycja w taki kocioł jest bardzo opłacalna. Co o tym świadczy? Przede wszystkim, olbrzymią zaletą takiego rozwiązania jest fakt, że kocioł bezolejowy nie wymaga obsługi. Na pewno warto zainteresować się takim rodzajem ogrzewania, jeśli poszukujemy źródła ciepła, do którego nie będzie potrzebna obsługa. Jest to zupełnie zautomatyzowane rozwiązanie. Bardzo istotny jest także fakt, że ta technologia pozwala na ogrzewanie w bardzo ekologiczny sposób ? na ogół ilość emitowanych do atmosfery zanieczyszczeń przy ogrzewaniu piecem olejowym jest bardzo mała, wręcz nikła. Ogrzewanie tradycyjne - piec węglowyPiec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ: wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach), wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania, po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun. Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe